Er is niks Hollanders dan een boerenslootje met daarlangs een flinke rij knotwilgen. Een knotwilg is eigenlijk niks anders dan een normale wilgenboom, echter is een knotwilg behandeld door mensenhanden. Knotten heeft een lange historie en werd voornamelijk gedaan door boeren. Het hout dat van het knotten afkwam werd gebruikt voor bezemstelen, klompen, de open haard en het maken van hekken. Tegenwoordig is dit niet meer de achterliggende reden voor het knotten van bomen. Om het ouderwetse en vertrouwde natuurbeeld te behouden en deze karakteristieke knotbomen in het Nederlandse landschap te houden, zijn er tegenwoordig organisaties die bomen knotten. Deze organisaties zijn gericht op natuurbehoud en worden vaak ondersteund door vrijwilligers. Wanneer u eenmaal begonnen bent met het knotten van bomen, dan dient u dit om de 3 of 4 jaar te blijven herhalen. Doet u dit niet, dan wordt de boom na zo’n 15 jaar te zwaar en zal die omwaaien of uit elkaar scheuren. Naast de wilg kunnen er ook andere bomen dit type boomverzorging ontvangen. Zo zijn essen, haagbeuken, populieren, elzen, eiken, iepen en linden allemaal geschikt voor bomen knotten.
Stappenplan bomen knotten
Er zijn een aantal stappen en adviezen die u moet onthouden voordat u aan de slag gaat met bomen knotten. Zo dient dit type boomverzorging in een bepaald seizoen te geschieden. Hierbij geldt als vuistregel dat de boom geen blad meer mag bezitten en het tegelijkertijd niet mag vriezen. Vaak geldt dat men aan bomen knotten doet tussen November en Maart. Zo kan de boom mooi uitlopen in het voorjaar en verstoor je bovendien ook niet alle dieren, zoals vogels, muizen, insecten of schimmels.
2. Plaatsen van de ladder
De ondergrond rondom een knotwilg is vaak vrij drassig. Zorg er daarom voor dat de ladder goed stevig staat en niet kan wegzakken. Vaak is het ook mogelijk om in de knot van de boom te gaan staan. Let wel goed op of dit mogelijk is en draag valbekleding wanneer de knot relatief hoog is.
3. De geschikte zaagmethode
Wanneer u volledig klaarstaat om aan de slag te gaan met de boomverzorging, dan is het zaak om de juiste zaagmethode te kiezen. Zo kunnen de dunnere takken direct tot op de knot afgeknipt worden. Dit kan met een handzaag of snoeischaar. De dikkere takken pakt u aan met de kapstokkenmethode. Bij deze manier zaag je zo’n 20 centimeter boven de knot een inkeping. Dit doet u vervolgens ook aan de andere kant van de tak. Daarna zaag of breekt u de tak. Vervolgens zaagt u de laatste 20 centimeter van de tak af. Zou u de tak in een keer afzagen, dan is de kans groot dat de tak inscheurt. Zijn de takken erg dik, dan is het verstandiger om een professional in te huren.
4. Veilig aan de slag gaan
Belangrijk bij dit type boomverzorging is dat u simpelweg weet wat u doet. Dit houdt in dat u van tevoren goed inschat hoe de wind staat, welke kant de tak opvalt en of het handig is om samen te werken.
5. Opruimen van de takken
De takken op de grond kunnen vervolgens opgeruimd worden. Zo kunt u ervoor kiezen om ze te versnipperen, maar ook creatief te gebruiken als bijvoorbeeld een takkenril. Andere opties zijn om de takken te gebruiken als brandhout of simpelweg te brengen bij de groenrecycling van uw gemeente, waar ze verwerkt worden tot compost.
6. Inschakelen van een specialist
Boomverzorging is een specialistische klus. Bomen knotten is namelijk een zwaar onderhoud. Zo kan de knot erg hoog zitten of zijn de takken erg dik. In die gevallen kunt u het bomen knotten beter overlaten aan een vakman. Deze persoon heeft de juiste materialen zoals een motorzaag en veiligheidsmaterialen. Bent u op zoek naar iemand die het bomen knotten of elk ander type boomverzorging kan overnemen? Zoek dan een hovenier die deze klus uit handen wilt nemen.